19 år med ønske om å sy


Det startet i 2012, jeg fikk en enkel bernette symaskin i julegave av moren min. Det var noe jeg hadde ønsket meg, men det var ikke noe jeg hadde trodd jeg kom til å få, så det ble en positiv overraskelse.
På den tiden hadde jeg lite erfaring med søm, jeg sydde bittelitt med mormoren min som liten, men hun gjorde nok det meste av jobben. Jeg gikk også design og håndverk 1. året av videregående, så vi sydde noen få prøvelapper, men det var ikke helt min greie da.
Uansett, 19 år gamle meg ville begynne å sy, så jeg hoppet rett ut i det.

Jeg var overbevist om at det ikke kunne være så vanskelig, så jeg fikk noen gamle stoffer av moren min (som i ettertid har vist seg å være 100% vevd silke) og klippet ut en form tilsvarende en kjole jeg hadde fra før. Den gamle kjolen var super elastisk, så den nye ble mildt sagt litt liten, og helt uten form. Jeg ga ikke opp, jeg prøvde igjen, og fikk samme resultat. Igjen og igjen. Hva var det Einstein sa, om å gjøre det samme om og om igjen? Til slutt ga jeg opp og det ble ikke sydd noe mer fra meg på ganske lenge. 

20 år med ny glød


Jeg tørket støv av maskinen og begynte på igjen. Nå med et ønske om å reparere gamle klær som var ødelagt og sy om klær jeg ikke likte lenger. Jeg la opp mammas gardiner og sydde sofaputer av gamle restestoffer fra skapene til mormor. Jeg syns det var gøy, men mestringsfølelsen varte aldri lenge. Øyeblikket jeg hadde fikset på noe var jeg kjempeglad, og kunne ikke helt ta innover meg at jeg hadde gjort dette. Men så snart jeg fikk tatt plagget i bruk gikk det over. Jeg manglet kunnskap og godt utstyr, gardinene ble skjeve, og sømmene raknet. Men, jeg ga ikke opp denne gangen. jeg fortsatte å prøve og ble faktisk flinkere med årene. 

Ny by, nye muligheter


I 2016 flyttet samboeren og jeg til Stavanger, nå var jeg blitt 23 år og helt klar for nye muligheter.
Det fant jeg i Stavanger. Her var det hobbybutikker med metervare, utstyr og mønster til klær. Så nå kunne jeg virkelig sette i gang. Jeg begynte med det letteste. Vevd bomull og en kjole laget av to firkanter sydd sammen, med et knytebånd i livet. Jeg husker  jeg ble så stolt når jeg fikk til å sy beltestropper som båndet skulle ligge i.

Så sydde jeg joggebukser til hele familien, jeans til meg selv, og en rekke sommerkjoler. 

Det var ingen ting jeg ikke fikk til. Jeg kjøpte meg en sybok og begynte å lære mer om mønster og hvordan justere mønster etter egen passform. Jeg har alltid vært en klassisk pæreform (stor over hoftene, liten over brystet), så jeg satte sammen et kjolemønster av to forskjellige størrelser og følte meg veldig smart. Jeg begynte å kjøpe mønster med fôrede klær, og satte til og med fôr i en jakke som ikke hadde mønster til dette fra før. Når jeg ser på jakken i dag klarer jeg ikke helt å forstå at det var et plagg jeg virkelig var fornøyd med, men det er godt å se tilbake på og innse hvor mye jeg har lært siden da. 


Så kom 2019, jeg hadde hatt samme jobb i 4 år og jeg kjedet meg. Jeg begynte å se meg om etter noe nytt, men det falt meg ikke inn å søke på sømrelaterte jobber, for dette var jo bare en hobby. Selv om jeg sydde hvert ledige minutt jeg hadde, og tok på meg små oppdrag fra venner og kolegaer. Mitt nye liv som syerske


Jeg kan ikke si hvordan det hele begynte, for det husker jeg faktisk ikke. Det jeg kan si er at det må ha vært en hverdag, og jeg hadde fri fra jobb. Grunnen til at jeg vet det er at i løpet av den ene dagen, hadde jeg gått ned til en lokal kjolebutikk og fått meg en prøvedag som syerske og butikkmedarbeider (fikk jobben noen dager etter). Jeg hadde ringt kommunen og hørt om det var mulighet for skolering innen søm, og fikk beskjed om at design og tekstil på Godalen Videregående skole var veien å gå. Jeg tok kontakt med skolen med en gang. Dagen etter var jeg på et møte med læreren for vg3 (lærlingplasser i skole), og vi ble enige om at jeg skulle søke meg inn til vg2, design og tekstil til høsten.

Ett par uker etter denne ene dagen i april 2019 hadde jeg altså fått meg ny jobb som syerske, sagt opp min 100% faste bankjobb, og søkt meg inn på videregående skole på nytt som 26 åring. 


I skrivende stund er det 2022, jeg er snart ferdig med læretiden min, og i juni skal jeg ta svenneprøven i kjole og draktsøm.